Onze geschiedenis

De schaakclub is op 5 maart 1925 opgericht als een schaak- en damclub. Van de eerste tien jaren is zo goed als niets meer terug te vinden in ons archief. Er zijn toernooien gespeeld en er is onderling geschaakt. Ook speelt men in het district Zwolle en later in de Oostelijke Schaakbond (OSBO) tegen andere clubs. Echter na een frisse start vermindert het aantal leden en leidt de club een kwijnend bestaan. Pas in 1936, nadat dr. Euwe wereldkampioen schaken is geworden, is er weer animo. Zo zelfs dat er een nieuwe start plaatsvindt met een fusiepartner, de club Denk en Zet.

De stuwende kracht om tot schaakclub te komen is H.C.J. Teygeler. Hij wordt voorzitter en blijft dit ruim 27 jaar. In 1936 wordt er iedere week geschaakt met ongeveer 40 leden. Deze betalen een contributie van 10 cent per week. Schaken is een serieuze bezigheid. De leden schaken tegen elkaar voor het interne kampioenschap en tegen andere clubs. In 1939 treedt de schaakclub toe tot de “Stichtsch Gooischen Schaakbond”, een onderbond van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. In de Stichts-Gooise Schaakbond (SGS) speelt men tot de dag van vandaag.

In de tweede wereldoorlog schaakt de club onder moeilijke omstandigheden door. Na de oorlog pakt de schaakclub met nieuw elan de draad weer op. Elk jaar wordt er tegen de Schaakclub Putten geschaakt om een beker. Er wordt onderling gespeeld om het clubkampioenschap dat sinds 1946 bekroond wordt met een wisselbeker en een diploma.

De schaakclub heeft in de loop van haar bestaan veel gedaan om jongeren enthousiast te maken voor de schaaksport. Er zijn veel jeugdleden geweest die met meer en soms minder succes zijn begeleid door de sterkste spelers van de club. Het is echter moeilijk jeugdschakers aan de club te binden. Veel sterke jeugdspelers vertrokken naar andere (top)schaakclubs of stopten. Voorbeelden zijn Henk Bouwman, Martin van Essen, Dennis Flohr en Marcel Flohr. In de tijd dat ze bij ons speelden, hebben ze hun sporen wel verdiend zo blijkt uit de lijsten van kampioenschappen.

In 1950 viert de club het 25-jarig bestaan. Het is de eerste van een groot aantal feestelijk gevierde jubilea. Als het financieel haalbaar wordt een jubileum gepast gevierd. Niet alleen met recepties en feestavonden, maar vooral met schaaktoernooien en simultaanwedstrijden. De club viert het jubileum van 40 jaar in 1965, 50 jaar in 1975, 60 jaar in 1985, 70 jaar in 1995 en 75 jaar in 2000. In 2025, 25 jaar later, gaan we het 100-jarig jubileum vieren.

Het ledenaantal was in de jaren sterk wisselend. Zij varieert van 40 in de jaren dertig, tot 13 in de jaren vijftig om weer op te lopen in de jaren zeventig tot meer dan 50 leden. Na de gouden jaren 70 loopt het ledental terug via 26 in 2000 naar het dieptepunt van 9 leden in 2016. Op het ogenblik telt de club weer 17 leden. De club heeft heel veel activiteiten ontplooit om leden te werven en de schaaksport te promoten.

Dat gebeurde en gebeurt onder andere door het organiseren schaakdemonstraties, schaakclinics voor scholen, toernooien en simultaanwedstrijden waaraan iedereen kan deelnemen.

Voor de jaarlijkse simultaanwedstrijden worden sterke simultaangevers uit de eigen club of van andere verenigingen gevraagd. Soms met aansprekende schakers zoals de landskampioene Fenny Heemskerk in 1952 en grootmeester Jeroen Piket in 1994. Ook het 100-jarig bestaan wordt opgeluisterd door een topschaker in de persoon van Hans Böhm.

Financieel heeft de club zich kunnen bedruipen. In de jaren met een klein ledental mede door de zeer redelijke opstelling van verhuurders als Rijk Hop van het Hophuis, de tafeltennisvereniging Rega en het kerkbestuur van de Kandelaar.

De eerste statuten die in het archief te vinden zijn dateren uit 1936. De club kreeg toen haar naam: de Nijkerkse Schaakclub. In 1983 en 2022 zijn de statuten en het huishoudelijk reglement vernieuwd. In de tussenliggende jaren zijn er alleen bijstellingen geweest van het huishoudelijk reglement. In al deze jaren is het doel en de organisatievorm van de club dus nooit gewijzigd maar alleen haar werkwijze.

De leden schaken onderling in de meerdere interne competities. Daarnaast wordt tegen andere schaakverenigingen geschaakt in de Stichts-Gooise Schaakbond. De club kan terugzien op vele successen. De teams speelden in de 1e klasse, 2e en 3e klasse van de SGS. Op dit moment wordt met twee teams deelgenomen: een viertal prestatiegericht op het hoogste niveau en een zestal recreatief op het laagste niveau van de SGS.